Back BackLast One Last OneNext One Next One

Heritage
Brantford Heritage Inventory Project



Address:

100-102

WELLINGTON SQUARE

Lot ID:

3-2-129

Neighbourhood:

Downtown (Area 1)
Property Information
Current OwnerBrantford City
Current Owner AddressOffice of the City Clerk, 100 Wellington Sq., PO Box 818 Stn Main, Brantford ON N3T 5R7
Current Assessment$7895000.00
Frontage396.60
Lot Size SqFt
Lot Size Acres2.20
Common Reference NameCity Hall complex
Present UseCity Hall & Ontario Court of Justice, Provincial Offences Office
Former Street Address(es)
Legal DescriptionPLAN BTFD LOTS 12 TO 15 PT LOT 16 PT LOT 17 S NELSON LOTS 13 TO 18 N WELLINGTON
Updated: 09/29/2011
Modified By: John Quinn
Photo 1
Architectural Description
Architectural Description:
Architectural StyleBrutalism
Original Building TypeInstitutional - City Hall and Courts
Number of Stories2.0
Exterior Surfaceconcrete
From Alexander Temporale & Associates Inc. Victoria Park Square Study, 1991:

In 1964, Michael Kopsa won the design competition set up by the City of Brantford for his City Hall design.

The building is a fine example of Modernism reflecting a definite period of architecture in Ontario, with its free form design, simplicity and "forceful" use of concrete. The extensive use of this material creates a sense of monumentality. Used for centuries as a building material concrete has a visual and physical strength that donates permanence and stability. The concrete was given added interest and texture through the use of rough-sawn Douglas fir formwork. Similar to other buildings in the Square, the City Hall reflects a particular period of architecture.

Contextual Significance

The Architect Michael Kopsa, wanted to maintain the County Courthouse as the prime visual focus along the north edge of the Square. The building is successful with its integration into the Square due to its two and one half storey height, window rhythm and subdued concrete hue,(all similar to existing buildings in the Square). As well, Michael Kopsa attempted to integrate the axiometric layout of the park into his design by creating a courtyard on a direct diagonal axis to Victoria Park, thus enhancing the existing layout and maintaining the integrity of design within the Square.
Photo 1